Gravid och ovaccinerad?!

BILDKÄLLA: Photo by Nicole Geri on Unsplash
 
Efter att ha läst en text skriven av Jonna Sima på Aftonbladets hemsida kunde jag inte hålla mig. Hjärnan svämmade över ... and here we are.
 
Jag blir så enormt trött på de som ska peka, kritisera och skälla på människor som väljer annorlunda. Alla svar finns inte! Allt är inte så självklart som politiker och media vill få det att verka så sitt ner i båten, tack. Det här med om man bör eller inte bör vaccinera sig, det är (än så länge) ett INDIVIDUELLT val. Kan vi inte respektera det? Varför är det så svårt? Ingen forskning har i dagsläget sagt att covid-vaccin är 110% säkert för ALLA människor. Ingen forskning har i dagsläget sagt att covid-vaccin är 110% säker för kroppen. Många har kopplat hemska bi-effekter eller/och dödsfall med vaccinet, andra har traumatiska erfarenheter av tidigare vaccinationer och så vidare. Du som skriker om att alla bör visa lite solidaritet eller ”systerskap” bör tänka ett varv till.
 
Jonna Sima tycker att icke-vaccinerade och gravida kvinnor bör visa lite ”systerskap” genom att vaccinera sig. Vilket spott i ansiktet på sina medsystrar får jag lov att kasta ur mig. För det första har det covid-vaccin som sprutats in i alla människokroppar inte funnits tillräckligt länge för att någon ska kunna beskriva vad det potentiella långsiktiga biverkningarna kan bli för människan. Det var inte så hemskt länge sedan som gravida kvinnor INTE rekommenderades att ta vaccinet så kanske vore lite respekt på sin plats för att det kan ta tid att ställa om för en del kvinnor.
 
Varför tvekar gravida kvinnor, eller de kvinnor som önskar bli gravid, att vaccinera sig? Kan jag först bara be dig läsa frågan jag precis skrev igen? Yes, börja om. Tack. Jag skriver alltså TVEKAR att vaccinera sig, jag skriver inte VÄGRAR, såg du det? Bra, då är du med. Och när vi ändå håller på, kan vi sluta separera samhället i "vaxxare vs antivaxxare"? Det är ett flertal som är för vaccin i allmänhet men alltså är avvaktande till nya vaccin innan de sett mer LÅNGSIKTIG forskning på det. Är detta verkligen jättekonstigt? Hur som helst ...
 
Många läkare som VALTS fram – ja, valts, för inte har jag sett att media försöker visa mer än en sida i denna debatt – har uttryckt sig offentligt att det inte är någon som helst fara för gravida att vaccinera sig men ändå är många kvinnor inte helt övertygade. Kan det vara för att man, som jag skrev tidigare, först gick ut och sa att gravida inte borde vaccinera sig? Tja, visst har det bidragit till en viss osäkerhet. Däremot tror jag att många kvinnor är inne på olika forum, eller pratar med kvinnor i sin närhet, och tar del av andras erfarenheter. Många kvinnor säger att de upplever förändringar med sin menscykel eller/och ägglossning efter att de vaccinerat sig. Andra menar att de inte känt eller påverkats alls. En del kvinnor som känner en koppling mellan vaccinet och den förändrade ägglossning och/eller menscykel får inte detta alltid rapporterat i sina medicinska journaler (om jag ska tro på vad de själva säger). Många säger att läkaren hellre skriver att orsaken kan vara stressrelaterat. Sedan har jag läst texter där kvinnor menat att de är säkra på att vaccinet orsakat deras missfall trots att ingen läkare bekräftat detta. Du som kanske går igenom en IVF-behandling eller på egen väg försöker bli gravid, skulle du våga vaccinera dig efter att ha tagit del av sådan information? Kanske hade du varit tveksam till en början men sen valt att ta vaccinet ändå? Hur som helst, är det inte väldigt skönt att i Sverige är det fortfarande DITT val?
 
Det är intressant hur Jonna Sima rubricerar sin text måste jag dessutom tillägga: ”Egoistiskt av gravida att inte vaccinera sig”. Hur egoistiskt är det inte att försöka manipulera, skuldbelägga och fulmåla andra människor så att de ska göra samma val som en själv?!

Låt oss kika på några punkter som sägs/påstås i dagens covid-vaccin debatt:
  • ♦ Icke vaccinerade människor smittar mer. /// Gör dem det? Jag har läst att skillnaden inte ska vara så stor. Men om vi säger att detta är sant, det innebär ju inte att de som är vaccinerade INTE smittar. De som har vaccinerat sig har dessutom visat sig agera mer ansvarslöst samt strunta i övriga restriktioner som rekommenderas vilket gjort att de bidragit till smittspridning. Den nya varianten, omikron, ska dessutom spridas lika jävligt oavsett om man är vaccinerad eller inte.
  • ♦ Icke vaccinerade belastar sjukvården mer. /// Det beror väl på vad man jämför med? Någon som väljer en osund livsstil belastar vården, någon som utsätter sig för risker belastar vården, någon som inte följer övriga rekommenderade restriktioner belastar vården och så vidare … politiker belastar för sjutton vården när de inte gör det möjligt för vårdpersonal att få bättre arbetsvillkor. Kom igen! Måste vi ha en syndabock kanske vi ska titta högre upp på toppen än kasta galla på varandra så fort vi får chansen?
  • ♦ Icke vaccinerade och gravida kvinnor utsätter sig själv och sitt barn för fara. /// Den forskning som jag har kommit över säger lite luddigt ”forskare har inte sett någon ökad risk för missfall med vaccinet” och det låter ju skönt men det är ju fortfarande något fluffigt och inte baserat på långsiktig forskning.
 
Du har rätt till dina åsikter och du har rätt att förlita dig på den information som du tar del av men inte är du väl så egoistisk att du inte kan respektera att ANDRA MÄNNISKOR BASERAR SINA BESLUT PÅ INFORMATION SOM DE TAGIT DEL AV?! Bara för att majoriteten skriker att himlen är blå betyder det väl inte att den kan vara rosa ibland? Sluta klanka på din medmänniska och VISA LITE SYSTERSKAP. Tack! ♥
 
(Ja, jag var lite arg när denna text skrevs. Ber om ursäkt för tonen. Typ.)
 
JAG ÄR INGEN LÄKARE, MEDICINSK FORSKARE, PANDEMIEXPERT ELLER LIKNANDE. JAG ÄR EN SVENSK MEDBORGARE SOM FÖRSÖKER TA DEL AV SÅ MYCKET INFORMATION SOM MÖJLIGT I EN VÄRLD DÄR DU KONSTANT MÅSTE VARA KÄLLKRITISK VILKET GIVETVIS INTE ÄR HELT LÄTT. JAG FÖRSÖKER ALLTID HA I ÅTANKE ATT DE ARTIKLAR OCH RAPPORTER JAG KOMMER ÖVER KAN VARA SPONSRADE AV FÖRETAG ELLER MÄNNISKOR SOM HAR ETT PARTISKT INTRESSE OCH DÄRMED VILL VINKLA INFORMATION TILL SIN FÖRDEL. I STORT SÄTT ALLA KOMMENTARER, ÅSIKTER ELLER EVENTUELL KRITIK GÄLLANDE DENNA TEXT ÄR VÄLKOMMET MEN BÖR DELAS MED ETT HYFSAT VÅRDAT SPRÅK.