Vaccinera eller inte?

Det finns en hel del åsikter om vaccinet mot Coronaviruset och jag är ingen expert i frågan. Jag anser däremot att med något som är så nytt – och som fortfarande kräver en del forskning samt säkerhetstester – måste människor få fatta sina egna beslut för om de önskar vaccinera sig eller inte. Det är, i min mening, enormt slarvigt att kasta ur sig skällsord eller elakheter till någon som av olika anledningar inte valt att ta vaccinet. Alla svar finns inte idag.

Dessa skäl har de som inte valt att vaccinera sig gett mig (finns givetvis fler):
→ Av hälsoskäl, de känner sig inte kry i kroppen eller har en sjukdom som gör att de inte vågar ta vaccinet då de inte vet hur de kommer reagera på sprutan.
→ Av fertilitetsskäl, det finns inte tillräckligt med övertygande forskning som säger att vaccinet absolut inte kommer att påverka fertiliteten.
→ Önskar inte proppa in något kemikaliskt eller onaturligt i kroppen.
→ Eftersom att det ändå inte hindrar dig från att bli smittad eller att smitta andra.

Eftersom jag vill veta så kollade jag upp vad som sägs hos Folkhälsomyndigheten gällande dessa skäl eller frågetecken.

Är vaccinet ett skydd mot att bli smittad med Coronaviruset?
Nej, men enligt Folkhälsomyndigheten får du med största sannolikhet en lindrigare form av sjukdomen om du drabbas.

Kan en människa smitta andra med Coronaviruset trots att de har blivit vaccinerade?
Ja … trots vaccinering kan du bli smittad med Coronaviruset och du kan vara smittad utan att veta om det då det är långt ifrån alla som har symptom.

Påverkar vaccinet fertiliteten?
Oklart. Eftersom att vaccinet är relativt nytt går det inte att säga blankt ”nej” på denna fråga då forskningen och tiden måste få ta plats. Inga ordentliga säkerhetsstudier gällande detta har presenterats vilket är viktigt att känna till.

I januari 2021 rekommenderade vaccintillverkarna att det vore bäst att undvika graviditet i två månader efter vaccination av Corona, mest för att vara på den säkrare sidan. Testning på djur ska däremot inte ha visat några som helst missbildningar eller annan skada på fostret.

Idag rekommenderas alla (även gravida) att ta vaccinet för att skydda sig själv mot en allvarlig reaktion om man drabbas av viruset.

Så vad jag vill säga är: Gör din egen forskning om vad som sägs om de olika vaccinerna och skapa din egen åsikt. Bara för att något känns rätt för dig betyder det inte att det är rätt för alla, respektera det.

Folkhälsomyndigheten uppmanar ALLA att fortfarande följa säkerhetsåtgärderna där du ska bära mask i publika sammanhang, hålla avstånd bland andra människor, arbeta hemifrån om möjligt och stanna hemma om du är sjuk med mer.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

...

KÄLLOR:
• (Läst: 2021-08-23) FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN FRÅGOR/SVAR
• (Uppdaterat: 2021-07-02) FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN INFORMATION
• (Läst: 2021-08-21) SVENSKA YLE GRAVIDITET
• (Läst: 2021-08-19) FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN GRAVIDITET


Kommentera här: